niedziela, 17 kwietnia 2016

Bigos (gulasz ziemniaczany wegetariański / wegański).

Witajcie! W dzisiejszym poście coś nowego a mianowicie - mój pierwszy przepis. Tytuł nosi nazwę bigos i gulasz, ponieważ niby to gulasz, ale według mnie smakuje również jak bigos :-D Oczywiście zależy od tego, jakich składników dodamy mniej a jakich więcej. Zainspirowałam się przepisem z TEJ strony, ale trochę go zmieniłam. Coś dla wegetarian i dla weganów.

Polecam przyszykować największy garnek jaki posiadacie :-) Składniki z 'dodatkowo' można oczywiście dodać, ja zaś niektóre pominęłam. Dodałam tylko połowę woreczka kiszonej kapusty i trochę cukru. Zdecydowanie wolę świeżą. Jeśli wolicie gulasz niż bigos, polecam dodać puszkę pomidorów i 2 duże papryki.

Radzę nie ograniczać się do przepisu i eksperymentować. Jeśli nie lubicie lub nie macie jakiegoś składnika z poniższych, możecie go pominąć lub zastąpić czymś innym. Bigos ten robiłam już 2 razy i za każdym razem wyszedł bardzo smaczny i smakował on również 'mięsojadom' ;-)




Bigos wegetariański:
♥ około 1,5 kg ziemniaków
♥ 1 duża cebula lub 2-3 małe
♥ 1 mała czerwona papryka
♥ 1 mała marchewka
♥ 1 główka kapusty
♥ około 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
♥ 125 g mięsa sojowego (Sojaschnetzel)
♥ około 1 litra bulionu warzywnego
♥ 2 liście laurowe
♥ 3 ziarna ziela angielskiego
♥ około 3 łyżeczki słodkiej papryki
♥ olej do pieczenia
♥ sól, pieprz
♥ 200 ml śmietany sojowej
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 2 puszki grzybów / pieczarek

Dodatkowo:
♥ 250 g kiszonej kapusty
♥ 1 łyżeczka cukru
♥ pomidory w puszcze około 800 ml
♥ 1/2 łyżeczki kminku




Moją soję kupiłam w Rossmannie. Miałam tez resztkę z Penny. Moim zdaniem, trzeba przyzwyczaić się do tego smaku, ponieważ pierwszy raz nie wspominam najlepiej :-D

No to zaczynamy. Nie potrafię pisać przepisów, ale się postaram :-D



♥ 1. Mięso sojowe gotować w bulionie (około 500 ml lub więcej) do czasu aż będzie miękkie, odsączyć (ja pominęłam ten krok) a następnie podsmażyć na patelni na złoty kolor. Przyprawić do smaku solą i pieprzem (mogą być to również inne przyprawy).



♥ 2. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona i również pokroić. Cebulę posiekać na małe kawałki. Kapustę zaś pokroić według uznania. Ja preferuję trochę większe kawałki.

♥ 3. Cebulę podsmażyć w dużym garnku z dodatkiem oleju. Po kilku minutach dodać resztę wcześniej pokrojonych warzyw, koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie i zalać wszystko bulionem. Przyprawić do smaku papryką, solą i pieprzem.

♥ 4. Gotujemy / dusimy około 45 - 60 min aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.

♥ 5. Pod koniec dodajemy mięso sojowe, sojową śmietanę i grzyby z puszki. Ja kupiłam całe główki i przekroiłam je tylko na pół. Można również dodać świeże grzyby. Wyciągamy listki laurowe.




GOTOWE! SMACZNEGO! :-)






Jeśli czegoś nie zrozumieliście lub macie jakieś pytania - zadawajcie je w komentarzach. Mam nadzieję, że nic nie zapomniałam i w miarę jasno opisałam co i jak :-D
Bigos smakuje najlepiej na drugi dzień.

A na koniec śmieszne video o wizycie vege u mięsojadów :-D




A teraz spadam nadrobić zaległości ^^
Do napisania!

13 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :3 Napewno wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pycha :) Narobiłaś nam smaka :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wygląda jak bigos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy jeszcze czegoś takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jestem wegetarianką, jednak muszę wypróbować przepis. Jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Możliwe, że zrobię coś podobnego (nie mam dostępu do wszystkich składników).

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie słyszałam o takim bigosie :D A dziś właśnie na obiad mam, zaraz mamie pokażę go:)
    zapraszam na : twoimioczami.blogspot.com - nowy, motywujący wpis, a bynajmniej tak mi się wydaje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis :) Bigos uwielbiam, ziemniaki również, więc to coś zdecydowanie dla mnie. Z przyjemnością wypróbuję przepis :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. gulasz wygląda przepysznie :) w sumie bigosowy gulasz :) chętnie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm wygląda bardzo apetycznie :-D az zgłdniałam :-)

    OdpowiedzUsuń

Czytam wszystkie komentarze i odwiedzam każdego, kto zostawi mi komentarz :-) Każdy wpis motywuje mnie do dalszego pisania :-)
Nie życzę zaś sobie spamu i 'pustych' reklam.

Jeśli podoba Ci się mój blog, zostań ze mną na dłużej i dodaj go do obserwowanych, sprawiając mi tym samym ogromną radość :-)

Dziękuję bardzo i pozdrawiam! :-*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

└► Szukaj na blogu Lilit! ;-)

└► Licznik wstawiony dnia: 01.01.2014

Flag Counter