Polecam przyszykować największy garnek jaki posiadacie :-) Składniki z 'dodatkowo' można oczywiście dodać, ja zaś niektóre pominęłam. Dodałam tylko połowę woreczka kiszonej kapusty i trochę cukru. Zdecydowanie wolę świeżą. Jeśli wolicie gulasz niż bigos, polecam dodać puszkę pomidorów i 2 duże papryki.
Radzę nie ograniczać się do przepisu i eksperymentować. Jeśli nie lubicie lub nie macie jakiegoś składnika z poniższych, możecie go pominąć lub zastąpić czymś innym. Bigos ten robiłam już 2 razy i za każdym razem wyszedł bardzo smaczny i smakował on również 'mięsojadom' ;-)
Bigos wegetariański:
♥ około 1,5 kg ziemniaków
♥ 1 duża cebula lub 2-3 małe
♥ 1 mała czerwona papryka
♥ 1 mała marchewka
♥ 1 główka kapusty
♥ około 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
♥ 125 g mięsa sojowego (Sojaschnetzel)
♥ około 1 litra bulionu warzywnego
♥ 2 liście laurowe
♥ 3 ziarna ziela angielskiego
♥ około 3 łyżeczki słodkiej papryki
♥ olej do pieczenia
♥ sól, pieprz
♥ 200 ml śmietany sojowej
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 2 puszki grzybów / pieczarek
Dodatkowo:
♥ 250 g kiszonej kapusty
♥ 1 łyżeczka cukru
♥ pomidory w puszcze około 800 ml
♥ 1/2 łyżeczki kminku
Moją soję kupiłam w Rossmannie. Miałam tez resztkę z Penny. Moim zdaniem, trzeba przyzwyczaić się do tego smaku, ponieważ pierwszy raz nie wspominam najlepiej :-D
No to zaczynamy. Nie potrafię pisać przepisów, ale się postaram :-D
♥ 1. Mięso sojowe gotować w bulionie (około 500 ml lub więcej) do czasu aż będzie miękkie, odsączyć (ja pominęłam ten krok) a następnie podsmażyć na patelni na złoty kolor. Przyprawić do smaku solą i pieprzem (mogą być to również inne przyprawy).
♥ 2. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona i również pokroić. Cebulę posiekać na małe kawałki. Kapustę zaś pokroić według uznania. Ja preferuję trochę większe kawałki.
♥ 3. Cebulę podsmażyć w dużym garnku z dodatkiem oleju. Po kilku minutach dodać resztę wcześniej pokrojonych warzyw, koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie i zalać wszystko bulionem. Przyprawić do smaku papryką, solą i pieprzem.
♥ 4. Gotujemy / dusimy około 45 - 60 min aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.
♥ 5. Pod koniec dodajemy mięso sojowe, sojową śmietanę i grzyby z puszki. Ja kupiłam całe główki i przekroiłam je tylko na pół. Można również dodać świeże grzyby. Wyciągamy listki laurowe.
GOTOWE! SMACZNEGO! :-)
Jeśli czegoś nie zrozumieliście lub macie jakieś pytania - zadawajcie je w komentarzach. Mam nadzieję, że nic nie zapomniałam i w miarę jasno opisałam co i jak :-D
Bigos smakuje najlepiej na drugi dzień.
A na koniec śmieszne video o wizycie vege u mięsojadów :-D
A teraz spadam nadrobić zaległości ^^
Do napisania!
ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńzaczarowana-oczarowana.pl
Pysznie wygląda :3 Napewno wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńMmm pycha :) Narobiłaś nam smaka :*
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda jak bigos :)
OdpowiedzUsuńjuż mi pachnie to wszystko xd
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze czegoś takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNie jestem wegetarianką, jednak muszę wypróbować przepis. Jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńMożliwe, że zrobię coś podobnego (nie mam dostępu do wszystkich składników).
OdpowiedzUsuńnigdy nie słyszałam o takim bigosie :D A dziś właśnie na obiad mam, zaraz mamie pokażę go:)
OdpowiedzUsuńzapraszam na : twoimioczami.blogspot.com - nowy, motywujący wpis, a bynajmniej tak mi się wydaje :)
Świetny przepis :) Bigos uwielbiam, ziemniaki również, więc to coś zdecydowanie dla mnie. Z przyjemnością wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
gulasz wygląda przepysznie :) w sumie bigosowy gulasz :) chętnie spróbuje :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda bardzo apetycznie :-D az zgłdniałam :-)
OdpowiedzUsuń